”Vin pe pământul vostru ca pelerin al păcii, al fra­ter­ni­tă­ţii şi al înţe­le­gerii în sânul naţi­u­nilor, între popo­are şi între dis­ci­polii lui Cristos”
 (Ioan Paul al II-lea, Discurs la Palatul Cotroceni, Bucureşti, 7 mai 1999) .

Cu aceste cuvinte se adresa Papa Ioan Paul al II-lea românilor, la sosirea sa la Bucureşti, la 7 mai 1999, în prima vizită a unui Suveran Pontif într-o țară unde creştinii sunt în majoritate ortodocşi.

În zilele de 7, 8 şii 9 mai, Păstorul Bisericii Catolice, Papa Ioan Paul al II-lea ne vizita ţara, cucerind poporul român, în majoritate ortodox, cu prezenţa şi cuvântul său. Succesul vizitei Papei în România a depăşit cu mult aşteptările tuturor. Faptul că a vorbit în limba română şi s-a arătat un bun cunoscător al culturii şi realităţilor româneşti a impresionat în mod deosebit întreaga populaţie. Iar reacţia peste aşteptări a acesteia a fost izbucnirea în exterior a unei mari dorinţe de unitate.  În inimile tuturor răsună încă apelul emoţionant al mulţimii din Piaţa Izvor, din 9 mai 1999: ”Unitate, Unitate!”.

Programul vizitei

12.00 – Sosirea la Bucur­eşti (Aero­portul Băne­asa); cere­monia de pri­mire

Avionul a ate­rizat în jurul orei 12,00. Suve­ranul Pontif a fost întâm­pinat la scara avio­nului de nun­ţiul apos­tolic, ES Jean-Claude Périsset, de pre­şe­din­tele Româ­niei, Emil Cons­tan­ti­nescu, de Patri­a­rhul Bise­ricii Orto­doxe Române, PF Teoc­tist, de ÎPS Lucian Mureşan, pre­şe­din­tele Con­fer­inţei Epis­co­pilor din România şi de ÎPS Ioan Robu, Arhi­e­piscop de Bu­cur­eşti. La aero­port se mai aflau pre­şe­din­ţii celor două camere ale Par­la­men­tului, Ion Dia­co­nescu şi Petre Roman, miniştri, par­la­men­tari, repre­zen­tanţi de seamă ai cul­telor din România şi alte per­so­ane ofi­ciale. Sfântul Păr­inte a fost întâm­pinat de câţiva copii cu pâine şi sare şi i-au fost dăruite flori. A sărutat apoi pământul româ­nesc adus într-un vas de lut. Garda de onoare a pre­zentat onorul, iar fan­fara mili­tară a cântat imnu­rile de stat ale Vati­ca­nului şi Româ­niei.

Suita Sanc­ti­tă­ţii sale: ES card. Angelo Sodano, secretar de stat, ES card. Achille Sil­ves­trini, pre­fectul Con­gre­ga­ţiei pentru Bise­ri­cile Orien­tale, ES card. Edward I. Cas­sidy, pre­şe­din­tele Con­si­liului pentru Uni­tatea Creş­ti­nilor, ES Mons. Gio­vanni Bat­tista Re, sub­stitut, Secre­ta­riatul de Stat, ES Mons. Lucian Mureşan, arhi­e­pis­cop-mitro­polit greco-catolic de Făgăraş şi Alba-Iulia şi pre­şe­dinte al Con­fer­inţei Epis­co­pilor din România, ES Mons. Ioan Robu, Arhi­e­piscop-mitro­polit ro­mano-catolic de Bucur­eşti şi coor­do­nator al vizitei Sfân­tului Păr­inte, ES Mons. Stan­islau Dzi­wisz, pre­fect al Casei Pon­ti­fi­cale, ES Pietro Marini, maestru al cere­mo­ni­ilor pon­ti­fi­cale, ES Mons. Jean Claude Périsset, nunţiu apos­tolic în România, Mons. Henryk Josef Nowacki, ofi­cial al Secre­ta­ria­tului de Stat, Mons. José Leite Nogue­ira, secre­tarul Nun­ţia­turii Apos­­to­lice, Rev. pr. Anton Lucaci, inter­pret, Mons. Enrico Vigano, asis­tentul Mons. Marini, pr. Roberto Tucci, res­pon­sabil cu orga­ni­zarea călă­to­riei, pr. Pas­quale Bor­go­meo, director general Radio Vatican, Mons. Ugo Moretto, director general al Cen­trului Vatican de Tele­vi­zi­une, prof. Mario Agnes, director „L’Osser­va­tore romano”, dr. Joa­quin Navarro-Valls, direc­torul Sălii de Presă a Sfân­tului Scaun, dr. Renato Buz­zo­netti, direc­torul Ser­vi­ciilor Sani­tare, dl. Angelo Gugel, came­rier.

13.00 – Depla­sarea la cate­drala patri­a­rhiei

13.30 – Scurtă vizită de rugă­ci­une în cate­drala patri­a­rhiei

14.00 – Depla­sarea la Nun­ţia­tura Apos­to­lică

14.15 – Întâl­nirea şi prânzul cu mem­brii Con­­fer­inţei Epis­co­pilor din România şi cu suita papală

17.15 – Depla­sarea la palatul pre­zi­den­ţial

18.00 – Vizită de cur­to­azie la pre­şe­din­tele ţării şi întâl­nirea cu auto­ri­tă­ţile civile şi poli­tice, cu repre­zen­tan­ţii tuturor comu­ni­tă­ţilor reli­gio­ase şi corpul diplo­matic)

La Palatul Cotro­ceni, pre­şe­din­tele Emil Cons­tan­ti­nescu, după ce a purtat un dialog amical cu Sfântul Păr­inte, i-a pre­zentat mem­brii fami­liei sale şi i-a dăruit un tablou de familie. A urmat întâl­nirea cu auto­ri­tă­ţile civile şi poli­tice, cu repre­zen­tanţi ai comu­ni­tă­ţilor reli­gio­ase şi cu corpul diplo­matic acre­ditat la Bucur­eşti. Suve­ra­nului Pontif i-a fost pre­zen­tată apoi expo­ziţia „Creş­ti­nismul pe teri­to­riul Româ­niei – primul mileniu”. Pre­şe­din­tele ţării i-a pre­zentat papei cata­logul expo­zi­ţiei. Întâl­nirea a fost urmată de o recepţie, la care au par­ti­cipat toţi cei 800 de invi­taţi.

19.15 –Depla­sarea la Nun­ţia­tura Apos­to­lică

Înainte de înce­perea pro­gra­mului public, Sfântul Păr­inte a cele­brat o Litur­ghie în capela Nun­ţia­turii Apos­to­lice. Printre cei pre­zenţi, s-au aflat şi câteva surori din Con­gre­gaţio Jesu care, prin tra­diţie, au slujit la Nun­ţia­tura Apos­to­lică. Între acestea, sora Clara şi sora Tar­sila, care au fost incul­pate, în anul 1950, în pro­cesul „Spio­nii Vati­ca­nului”.

8.40 – Depla­sarea la Cimi­tirul Bellu-Catolic

9.00 – Rugă­ci­une la Cimi­tirul Bellu-Catolic

Papa s-a rugat în faţa capelei „Sfânta Ana” unde erau aşe­zate ima­gi­nile celor şapte epis­copi ares­taţi în anul 1948. Pro­cesul lor de cano­ni­zare a început în anul 1996. După ce a cântat Salve Regina şi De pro­fundis, papa a par­curs aleile cimi­ti­rului pentru a pre­lungi rugă­ci­unea şi la mor­min­tele car­di­na­lului Iuliu Hossu (1885-1970) şi epis­co­pului Vasile Aftenie (1899-1950). În drum spre cate­drala „Sfântul Iosif”, suve­ranul pontif s-a oprit la Cimi­tirul „Eroii Revo­lu­ţiei”.

9.30 – Depla­sarea la cate­drala „Sfântul Iosif”

10.30 – Sfânta Litur­ghie (în rit greco-catolic) cu clerul, per­so­a­nele con­sa­crate şi laicii anga­jaţi

La cele­brarea Litur­ghiei greco-cato­lice au fost 900 de preoţi şi 1.500 de invi­taţi. A par­ti­cipat şi o dele­gaţie a Bise­ricii Orto­doxe Române din care au făcut parte: ÎPS Daniel al Mol­dovei şi Buco­vinei şi PS Timotei Seviciu al Ara­dului. Au par­ti­cipat epis­copi greco-cato­lici din Ucraina şi Bul­garia, Mons. Octav Bârlea (Mün­chen), PS John Michael Botean şi pr. Mihai Moisin (SUA), pre­o­ţii, stu­den­ţii, supe­riorii Cole­giului Pon­ti­fical „Pio Romeno” din Roma, în frunte cu pr. Oli­vier Raquez. Corul a fost alcă­tuit din stu­den­ţii Ins­ti­tu­tului Teo­logic din Blaj. Printre daru­rile ofe­rite în timpul sfintei Litur­ghii: două sfeş­nice şi o vază de sticlă de Sibiu, o cruce de lemn mara­mu­re­şană, covo­are ţesute în casă şi un butoiaş de lemn, tot din Mara­mureş, un coş cu ouă încon­de­iate, din partea greco-cato­li­cilor ucrai­neni, o icoană-triptic cu Maica Dom­nului. Car­di­nalul Alexandru Todea (căruia regimul comu­nist i-a impus 16 ani de tem­niţă şi 27 ani de domi­ciliu obli­ga­toriu), aflat într-un scaun cu rotile, a fost adus spe­cial la ace­astă Litur­ghie.

 

13.00 – Depla­sarea la Nun­ţia­tura Apos­to­lică

17.15 – Depla­sarea la reşe­dinţa Patri­a­rhiei Orto­doxe

17.30 – Întâl­nirea cu PF Patriarh Teoc­tist, cu membri ai Sfân­tului Sinod şi salutul adresat altor per­so­na­li­tăţi pre­zente

19.30 – Depla­sarea la Nun­ţia­tura Apos­to­lică

9.00-9.20 – Întâl­nirea pri­vată cu primul-ministru (la Nun­ţia­tura Apos­to­lică)

9.45 – Depla­sarea la Piaţa Unirii

10.00 – Sfânta Litur­ghie cele­brată de patri­arhul Teoc­tist şi de membri ai Sfân­tului Sinod în pre­zenţa Sfân­tului Păr­inte; la sfâr­şitul Litur­ghiei: Regina coeli, rugă­ci­une reci­tată de Sfântul Păr­inte

Patri­a­rhul Teoctist, care avea atunci 84 de ani, a pre­zidat Litur­ghia orto­doxă din Piaţa Unirii, în pre­zenţa Suve­ra­nului Pontif. A fost a doua oară când Papa Ioan Paul al II-lea a par­ti­cipat la o slujbă orto­doxă, în cali­tate de con­du­cător al Bise­ricii Cato­lice (prima s-a des­fă­şurat în timpul vizitei ecu­me­nice la Istanbul, în anul 1979). Au fost de faţă, pe lângă membri ai Sfân­tului Sinod şi mem­brii dele­ga­ţiei papale, epis­co­patul catolic de ambele rituri din România, per­so­na­li­tăţi ale vieţii publice din România şi membri ai cor­pului diplo­matic acre­ditat la Bucur­eşti. Sanc­ti­tatea Sa a primit în dar un potir de aur lucrat în ate­lie­rele Patri­a­rhiei Române, precum şi o icoană a sfân­tului apostol Andrei.

12.30 – Depla­sarea la Nun­ţia­tura Apos­to­lică

16.00 – Depla­sarea spre Parcul Izvor (apro­ape de Casa Popo­rului)

17.00 – Cele­brare euha­ris­tică (în aer liber) pre­­zi­dată de Sfântul Păr­inte în pre­zenţa patri­a­rhului Teoc­tist

O mul­ţime de circa 500.000 creş­tini s-a adunat pentru a par­ti­cipa la Litur­ghia cele­brată de Sfântul Păr­inte pe marea espla­nadă de la Podul Izvor, la picio­a­rele vechiului palat al dic­ta­to­rului defunct, Ceau­şescu. La sfânta Litur­ghie au con­ce­le­brat 700 de preoţi. Corul a fost alcă­tuit din 700 de per­so­ane. Sfânta Împăr­tă­şanie a fost împăr­ţită de 300 de preoţi. Cin­ci­zeci de per­so­ane au fost împăr­tă­şite de Sfântul Păr­inte. Au par­ti­cipat peste 60 de epis­copi şi car­di­nali, printre care card. Luigi Poggi, card. Milo­slav Vlk (Praga), card. Jean-Marie Lus­tiger (Paris), ep. Rein­hard Lett­mann (Münster), ep. Antonio Mat­tiazzo (Padova), ep. Pierre Bur­cher (Lau­sanne, Elveţia), arhiep. Giu­seppe Ber­nar­dini (Izmir, Turcia), arhiep. John Bukovsky (nunţiu apos­tolic la Mos­cova), Mons. Aldo Gior­dano (secretar CCEE). S-au oferit ca daruri: apa, vinul, osti­ile, tablouri (feri­­citul Ier­emia Valahul, Maica Dom­nului de la Cacica), harta Româ­niei cu zonele romano-cato­lice şi greco-cato­lice, mozaic cu sfântul Nicolae, mozaic cu Ştefan cel Mare, icoană a Maicii Dom­nului, o carte cuprin­zând Calea sfintei cruci scrisă de Sfântul Păr­inte (ver­suri şi ima­gini), un meda­lion cu ima­ginea papei şi a momen­tului jubi­liar.

19.30 – Depla­sarea la Aero­portul Băne­asa

19.45 – Cere­monia de ple­care

20.30 – Ple­carea spre Roma

Scroll to Top