”Vin pe pământul vostru ca pelerin al păcii, al fraternităţii şi al înţelegerii în sânul naţiunilor, între popoare şi între discipolii lui Cristos”
(Ioan Paul al II-lea, Discurs la Palatul Cotroceni, Bucureşti, 7 mai 1999) .
Cu aceste cuvinte se adresa Papa Ioan Paul al II-lea românilor, la sosirea sa la Bucureşti, la 7 mai 1999, în prima vizită a unui Suveran Pontif într-o țară unde creştinii sunt în majoritate ortodocşi.
În zilele de 7, 8 şii 9 mai, Păstorul Bisericii Catolice, Papa Ioan Paul al II-lea ne vizita ţara, cucerind poporul român, în majoritate ortodox, cu prezenţa şi cuvântul său. Succesul vizitei Papei în România a depăşit cu mult aşteptările tuturor. Faptul că a vorbit în limba română şi s-a arătat un bun cunoscător al culturii şi realităţilor româneşti a impresionat în mod deosebit întreaga populaţie. Iar reacţia peste aşteptări a acesteia a fost izbucnirea în exterior a unei mari dorinţe de unitate. În inimile tuturor răsună încă apelul emoţionant al mulţimii din Piaţa Izvor, din 9 mai 1999: ”Unitate, Unitate!”.
Programul vizitei
12.00 – Sosirea la Bucureşti (Aeroportul Băneasa); ceremonia de primire
Avionul a aterizat în jurul orei 12,00. Suveranul Pontif a fost întâmpinat la scara avionului de nunţiul apostolic, ES Jean-Claude Périsset, de preşedintele României, Emil Constantinescu, de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Teoctist, de ÎPS Lucian Mureşan, preşedintele Conferinţei Episcopilor din România şi de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop de Bucureşti. La aeroport se mai aflau preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Ion Diaconescu şi Petre Roman, miniştri, parlamentari, reprezentanţi de seamă ai cultelor din România şi alte persoane oficiale. Sfântul Părinte a fost întâmpinat de câţiva copii cu pâine şi sare şi i-au fost dăruite flori. A sărutat apoi pământul românesc adus într-un vas de lut. Garda de onoare a prezentat onorul, iar fanfara militară a cântat imnurile de stat ale Vaticanului şi României.
Suita Sanctităţii sale: ES card. Angelo Sodano, secretar de stat, ES card. Achille Silvestrini, prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, ES card. Edward I. Cassidy, preşedintele Consiliului pentru Unitatea Creştinilor, ES Mons. Giovanni Battista Re, substitut, Secretariatul de Stat, ES Mons. Lucian Mureşan, arhiepiscop-mitropolit greco-catolic de Făgăraş şi Alba-Iulia şi preşedinte al Conferinţei Episcopilor din România, ES Mons. Ioan Robu, Arhiepiscop-mitropolit romano-catolic de Bucureşti şi coordonator al vizitei Sfântului Părinte, ES Mons. Stanislau Dziwisz, prefect al Casei Pontificale, ES Pietro Marini, maestru al ceremoniilor pontificale, ES Mons. Jean Claude Périsset, nunţiu apostolic în România, Mons. Henryk Josef Nowacki, oficial al Secretariatului de Stat, Mons. José Leite Nogueira, secretarul Nunţiaturii Apostolice, Rev. pr. Anton Lucaci, interpret, Mons. Enrico Vigano, asistentul Mons. Marini, pr. Roberto Tucci, responsabil cu organizarea călătoriei, pr. Pasquale Borgomeo, director general Radio Vatican, Mons. Ugo Moretto, director general al Centrului Vatican de Televiziune, prof. Mario Agnes, director „L’Osservatore romano”, dr. Joaquin Navarro-Valls, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, dr. Renato Buzzonetti, directorul Serviciilor Sanitare, dl. Angelo Gugel, camerier.
13.00 – Deplasarea la catedrala patriarhiei
13.30 – Scurtă vizită de rugăciune în catedrala patriarhiei
14.00 – Deplasarea la Nunţiatura Apostolică
14.15 – Întâlnirea şi prânzul cu membrii Conferinţei Episcopilor din România şi cu suita papală
17.15 – Deplasarea la palatul prezidenţial
18.00 – Vizită de curtoazie la preşedintele ţării şi întâlnirea cu autorităţile civile şi politice, cu reprezentanţii tuturor comunităţilor religioase şi corpul diplomatic)
La Palatul Cotroceni, preşedintele Emil Constantinescu, după ce a purtat un dialog amical cu Sfântul Părinte, i-a prezentat membrii familiei sale şi i-a dăruit un tablou de familie. A urmat întâlnirea cu autorităţile civile şi politice, cu reprezentanţi ai comunităţilor religioase şi cu corpul diplomatic acreditat la Bucureşti. Suveranului Pontif i-a fost prezentată apoi expoziţia „Creştinismul pe teritoriul României – primul mileniu”. Preşedintele ţării i-a prezentat papei catalogul expoziţiei. Întâlnirea a fost urmată de o recepţie, la care au participat toţi cei 800 de invitaţi.
19.15 –Deplasarea la Nunţiatura Apostolică
Înainte de începerea programului public, Sfântul Părinte a celebrat o Liturghie în capela Nunţiaturii Apostolice. Printre cei prezenţi, s-au aflat şi câteva surori din Congregaţio Jesu care, prin tradiţie, au slujit la Nunţiatura Apostolică. Între acestea, sora Clara şi sora Tarsila, care au fost inculpate, în anul 1950, în procesul „Spionii Vaticanului”.
8.40 – Deplasarea la Cimitirul Bellu-Catolic
9.00 – Rugăciune la Cimitirul Bellu-Catolic
Papa s-a rugat în faţa capelei „Sfânta Ana” unde erau aşezate imaginile celor şapte episcopi arestaţi în anul 1948. Procesul lor de canonizare a început în anul 1996. După ce a cântat Salve Regina şi De profundis, papa a parcurs aleile cimitirului pentru a prelungi rugăciunea şi la mormintele cardinalului Iuliu Hossu (1885-1970) şi episcopului Vasile Aftenie (1899-1950). În drum spre catedrala „Sfântul Iosif”, suveranul pontif s-a oprit la Cimitirul „Eroii Revoluţiei”.
9.30 – Deplasarea la catedrala „Sfântul Iosif”
10.30 – Sfânta Liturghie (în rit greco-catolic) cu clerul, persoanele consacrate şi laicii angajaţi
La celebrarea Liturghiei greco-catolice au fost 900 de preoţi şi 1.500 de invitaţi. A participat şi o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române din care au făcut parte: ÎPS Daniel al Moldovei şi Bucovinei şi PS Timotei Seviciu al Aradului. Au participat episcopi greco-catolici din Ucraina şi Bulgaria, Mons. Octav Bârlea (München), PS John Michael Botean şi pr. Mihai Moisin (SUA), preoţii, studenţii, superiorii Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma, în frunte cu pr. Olivier Raquez. Corul a fost alcătuit din studenţii Institutului Teologic din Blaj. Printre darurile oferite în timpul sfintei Liturghii: două sfeşnice şi o vază de sticlă de Sibiu, o cruce de lemn maramureşană, covoare ţesute în casă şi un butoiaş de lemn, tot din Maramureş, un coş cu ouă încondeiate, din partea greco-catolicilor ucraineni, o icoană-triptic cu Maica Domnului. Cardinalul Alexandru Todea (căruia regimul comunist i-a impus 16 ani de temniţă şi 27 ani de domiciliu obligatoriu), aflat într-un scaun cu rotile, a fost adus special la această Liturghie.
13.00 – Deplasarea la Nunţiatura Apostolică
17.15 – Deplasarea la reşedinţa Patriarhiei Ortodoxe
17.30 – Întâlnirea cu PF Patriarh Teoctist, cu membri ai Sfântului Sinod şi salutul adresat altor personalităţi prezente
19.30 – Deplasarea la Nunţiatura Apostolică
9.00-9.20 – Întâlnirea privată cu primul-ministru (la Nunţiatura Apostolică)
9.45 – Deplasarea la Piaţa Unirii
10.00 – Sfânta Liturghie celebrată de patriarhul Teoctist şi de membri ai Sfântului Sinod în prezenţa Sfântului Părinte; la sfârşitul Liturghiei: Regina coeli, rugăciune recitată de Sfântul Părinte
Patriarhul Teoctist, care avea atunci 84 de ani, a prezidat Liturghia ortodoxă din Piaţa Unirii, în prezenţa Suveranului Pontif. A fost a doua oară când Papa Ioan Paul al II-lea a participat la o slujbă ortodoxă, în calitate de conducător al Bisericii Catolice (prima s-a desfăşurat în timpul vizitei ecumenice la Istanbul, în anul 1979). Au fost de faţă, pe lângă membri ai Sfântului Sinod şi membrii delegaţiei papale, episcopatul catolic de ambele rituri din România, personalităţi ale vieţii publice din România şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti. Sanctitatea Sa a primit în dar un potir de aur lucrat în atelierele Patriarhiei Române, precum şi o icoană a sfântului apostol Andrei.
12.30 – Deplasarea la Nunţiatura Apostolică
16.00 – Deplasarea spre Parcul Izvor (aproape de Casa Poporului)
17.00 – Celebrare euharistică (în aer liber) prezidată de Sfântul Părinte în prezenţa patriarhului Teoctist
O mulţime de circa 500.000 creştini s-a adunat pentru a participa la Liturghia celebrată de Sfântul Părinte pe marea esplanadă de la Podul Izvor, la picioarele vechiului palat al dictatorului defunct, Ceauşescu. La sfânta Liturghie au concelebrat 700 de preoţi. Corul a fost alcătuit din 700 de persoane. Sfânta Împărtăşanie a fost împărţită de 300 de preoţi. Cincizeci de persoane au fost împărtăşite de Sfântul Părinte. Au participat peste 60 de episcopi şi cardinali, printre care card. Luigi Poggi, card. Miloslav Vlk (Praga), card. Jean-Marie Lustiger (Paris), ep. Reinhard Lettmann (Münster), ep. Antonio Mattiazzo (Padova), ep. Pierre Burcher (Lausanne, Elveţia), arhiep. Giuseppe Bernardini (Izmir, Turcia), arhiep. John Bukovsky (nunţiu apostolic la Moscova), Mons. Aldo Giordano (secretar CCEE). S-au oferit ca daruri: apa, vinul, ostiile, tablouri (fericitul Ieremia Valahul, Maica Domnului de la Cacica), harta României cu zonele romano-catolice şi greco-catolice, mozaic cu sfântul Nicolae, mozaic cu Ştefan cel Mare, icoană a Maicii Domnului, o carte cuprinzând Calea sfintei cruci scrisă de Sfântul Părinte (versuri şi imagini), un medalion cu imaginea papei şi a momentului jubiliar.
19.30 – Deplasarea la Aeroportul Băneasa
19.45 – Ceremonia de plecare
20.30 – Plecarea spre Roma