„Domnul a făcut posibil ceea ce din punct de vedere uman părea ire­a­li­zabil”

Audienţa gene­rală
(Piaţa „Sfântul Petru”, mier­curi, 12 mai 1999)

1. Gândul meu se înto­arce mereu cu vie emoţie spre vizita pe care Dum­nezeu mi-a dat ocazia să o efec­tuez zilele tre­cute în România. A fost vorba despre un eve­ni­ment cu dimen­si­une isto­rică, fiind prima mea călă­torie într-o ţară unde creş­ti­nii sunt în majo­­ri­tate orto­docşi. Îi mul­ţu­mesc lui Dum­nezeu, a cărui pro­vi­denţă a dispus ca ace­astă vizită să se petre­acă în apro­pierea anului 2000, ofer­indu-le cato­li­cilor şi fra­ţilor orto­docşi ocazia de a împlini lao­laltă un gest deo­sebit de sem­ni­fi­cativ pe drumul depline uni­tăţi, în spi­ritul pro­priu marelui jubileu care este apro­ape. Doresc să-mi exprim din nou recu­noş­tinţa către toţi cei care au făcut posibil acest pele­rinaj apos­tolic. Îi mul­ţu­mesc pentru plă­cuta invi­taţie pre­­şe­din­telui Româ­niei, domnul Emil Cons­tan­ti­nescu, a cărui ama­bi­li­tate am apre­ciat-o. Îi mul­ţu­mesc cu căl­dură fră­ţească Pre­a­fe­ri­cirii sale Teoc­tist, patri­arhul Bise­ricii Orto­doxe Române şi Sfân­tului Sinod: cor­dia­li­tatea vie cu care m-au primit, afec­ţi­unea sin­ceră care stră­bătea din cuvin­tele şi de pe chipul fie­că­ruia au lăsat o urmă de neş­ters în inima mea. Le mul­ţu­mesc de ase­menea epis­co­pilor greco-cato­lici şi romano-cato­lici, cu care am putut con­firma exis­tenţa unor legă­turi pro­funde, de comu­ni­une, în iubirea faţă de Cristos. În sfârşit, le mul­ţu­mesc auto­ri­­tă­ţilor, orga­ni­za­to­rilor şi tuturor celor ce au con­tri­buit ca totul să se des­făş­oare în cele mai bune con­di­ţii.

2. Gân­dindu-mă la situaţia poli­tică exis­tentă până nu cu mulţi ani în urmă, cum să nu văd în acest eve­ni­ment un semn eloc­vent al lucrării lui Dum­nezeu în istorie? A pre­vedea o vizită a papei ar fi fost atunci cu totul de negândit, dar Domnul, care călău­zeşte paşii oame­nilor, a făcut posibil ceea ce din punct de vedere uman părea ire­a­li­zabil.
Cu acest pele­rinaj am dorit să aduc un omagiu popo­rului român şi rădă­ci­nilor sale creş­tine, cobo­rând, con­form tra­di­ţiei, din lucrarea evan­ghe­li­za­to­are a apos­to­lului Andrei, fra­tele lui Simon Petru. Lumea a înţeles acest lucru şi a venit în număr mare de-a lungul stră­zilor şi în timpul cele­bră­rilor. În decursul seco­lelor, seva rădă­ci­nilor creş­tine a ali­mentat o nese­cată venă de sfin­ţenie, prin nume­roşi mar­tiri şi măr­tu­ri­si­tori ai cre­dinţei. Ace­astă moş­te­nire spi­ri­tuală a fost pre­luată în secolul nostru de atâţia epis­copi, preoţi, călu­gări şi călu­gă­riţe şi laici care l-au măr­tu­risit pe Cristos în timpul înde­lun­gatei şi grelei do­mi­na­ţii comu­niste, înfrun­tând cur­ajos tor­tura, închi­­so­area şi uneori chiar şi moartea.

A res­pira cu „cei doi plă­mâni”
3. Cu câtă emoţie am poposit lângă mor­min­tele car­di­na­lului Iuliu Hossu şi epis­co­pului Vasile Aftenie, vic­time ale pri­goanei în timpul regi­mului dic­ta­to­rial! Onoare ţie, Bise­rică a lui Dum­nezeu, care eşti în România! Ai suferit mult pentru adevăr, iar ade­vărul te-a făcut liberă.
Expe­rienţa mar­ti­riului i-a adunat lao­laltă pe creş­­ti­nii de dife­rite con­fe­si­uni pre­zenţi în România. Este unică măr­turia pe care orto­docşi, cato­lici şi pro­tes­tanţi i-au adus-o lui Cristos prin jertfa pro­priei vieţi. Din ero­ismul acestor mar­tiri izvo­răşte încu­ra­jarea de a trăi în con­cordie şi în spirit de reîm­pă­care pentru a depăşi diver­gen­ţele care mai există încă.
Ace­astă călă­torie mi-a oferit posi­bi­li­tatea de a vedea ce bogăţie este a res­pira în cali­tate de creş­tini cu ambii „plă­mâni”, ai tra­di­ţiei orien­tale şi ai celei occi­den­tale. Mi-am dat seama de ace­asta văzând so­lem­nele şi suges­ti­vele cele­brări litur­gice: într-adevăr, am avut bucuria de a pre­zida Litur­ghia euha­ris­tică în rit greco-catolic; am asistat la divina Litur­ghie pre­zi­dată pentru fraţii orto­docşi de patriarh în ritul bizantin român, şi am putut să mă rog împreună cu ei; în sfârşit, am cele­brat Litur­ghia în rit roman cu cre­din­cioşii Bise­ricii Latine.
În timpul pri­mului dintre aceste momente, de solemnă şi intensă rugă­ci­une, am adus un omagiu Bise­ricii Greco-Cato­lice, greu încer­cată în anii pri­goanei, amin­tind că în anul 2000 se vor împlini trei secole de la unirea cu Roma. Simbol al eroicei rezis­­tenţe a acestei Bise­rici este vene­ratul car­dinal Ale­xandru Todea, căruia regimul i-a impus 16 ani de tem­niţă şi 27 ani de domi­ciliu obli­ga­toriu. În ciuda vâr­stei înain­tate şi a bolii, a reuşit să vină la Bucur­eşti: a-l putea îmbră­ţişa a fost una dintre bucu­riile cele mai mari ale acestui pele­rinaj.

4. Deo­sebit de aştep­tată şi de sem­ni­fi­ca­tivă a fost întâl­nirea cu patri­a­rhul Teoc­tist şi cu Sfântul Sinod al BOR. Sâm­bătă după-amiază am fost primit de ei în clă­direa patri­a­rhiei, cu mare cor­dia­li­tate, şi am putut redes­co­peri în per­so­ana Pre­a­fe­ri­cirii sale şi ale altor membri ai Sfân­tului Sinod înţe­le­gere fra­ternă şi sin­cera dorinţă a deplinei comu­ni­uni după voinţa Dom­nului. Cu acea ocazie am dorit să asigur Bise­rica Orto­doxă Română – anga­jată într-o impor­­tantă lucrare de reîn­noire – de afec­ţi­unea şi cola­bo­rarea Bise­ricii Cato­lice. Iubirea fra­ternă este sufletul dia­lo­gului şi ace­asta este calea pentru a depăşi obs­ta­co­lele şi difi­cul­tă­ţile care stă­ruie pentru a atinge deplina uni­tate dintre creş­tini. Dum­nezeu a înfăp­tuit deja lucruri minu­nate în acest iti­nerar de recon­ci­liere: tre­buie con­ti­nuat pe acest drum cu avânt încre­zător, pentru că Europa şi lumea au nevoie mai mult ca ori­când de măr­turia vizi­bilă a fra­ter­ni­tă­ţii celor ce cred în Cristos. În ace­astă lumină, simt nevoia să mul­ţu­mesc încă o dată Bise­ricii Orto­doxe Române pentru că, invi­tându-mă, mi-a oferit posi­bi­li­tatea de a tra­duce în fapt aspecte impor­tante ale minis­te­rului petrin în per­spec­tiva indi­cată de mine în enci­clica Ut unum sint.

5. Efortul ecu­menic nu scade, ci mai degrabă întă­­reşte misi­unea păs­to­rului Bise­ricii Cato­lice care îi apar­ţine suc­ce­so­rului lui Petru. Mi-am împlinit ace­astă slu­jire mai ales întâl­nind Con­fe­rinţa Epis­co­pilor din România alcă­tuită din epis­copi de rit latin şi de rit greco-catolic. Lor le-am adresat îndemnul de a vesti neo­bosit evan­ghelia, de a fi arti­zani ai comu­ni­u­nii, de a se îngriji de for­marea pre­o­ţilor şi a nume­ro­şilor che­maţi la viaţa con­sa­crată, precum şi a lai­cilor. I-am încu­rajat să pro­mo­veze pas­to­raţia tine­re­tului şi a şcolii, să lucreze pentru a apăra fa­milia, pentru a ocroti viaţa şi a-i sluji pe cei săraci.

6. Naţi­unea română s-a născut o dată cu evan­ghe­­li­zarea şi în evan­ghelie va găsi lumina şi puterea de a-şi împlini vocaţia de a fi punct de con­fluenţă a păcii în Europa urmă­to­rului mileniu.
Anul 1989 a marcat, şi pentru ace­astă iubită na­ţi­une, un moment de coti­tură. O dată cu pră­bu­şirea dic­ta­turii, a început o nouă pri­mă­vară de liber­tate şi astfel ţara a devenit un şan­tier al demo­cra­ţiei, pe care tre­buie să o edi­fice cu răb­dare şi ones­ti­tate. Recur­gând la izvo­a­rele sale cul­tu­rale şi spi­ri­tuale auten­tice, România a moş­tenit cul­tură şi valori atât de la civi­li­zaţia latină – cum atestă limba însăşi – cât şi de la cea bizan­tină. Istoria şi poziţia ei geo­gra­fică fac parte inte­grantă din noua Europă, care se cons­tru­ieşte treptat, după pră­bu­şirea Zidului Ber­li­nului. Bise­rica înţe­lege să slu­jească acest proces al dez­vol­­tării şi al inte­grării demo­gra­fice cu spirit de efec­tivă cola­bo­rare.

7. Amin­tind că, după o răs­pân­dită tra­diţie popu­lară, România este numită „Gră­dina Maicii Dom­nului”, aş dori să o rog pe sfânta Fecio­ară, în această lună care îi este dedi­cată, să înte­ţească în sufletul creş­ti­nilor dorinţa deplinei uni­tăţi, pentru ca împreună să fie fer­ment evan­ghelic.
O rog pe Maria ca iubitul popor român să crească în valo­rile spi­ri­tuale şi morale, pe care se fun­da­men­tează orice socie­tate, pe dimen­si­unea omului şi atentă faţă de binele comun. Ţie, cere­ască mamă a spe­ranţei, îţi încre­dinţez mai ales fami­liile şi tinerii, care sunt vii­torul iubi­tului popor al Româ­niei.

(În limba română)
„Adresez un căl­duros salut supe­rio­rilor şi stu­den­­ţilor Cole­giului Pon­ti­fical «Pio Romeno». Prea­iu­­bi­ţilor, sufletul îmi este copleşit de bucurie pentru întâl­ni­rile de neu­itat trăite la Bucur­eşti. Să mul­ţumim împreună Dom­nului pentru că, după ace­astă vizită, suntem cu ade­vărat mai uniţi în cre­dinţă şi în dra­goste reci­procă! Urez ca perio­ada de for­mare la Roma să vă pre­gă­tească pentru a des­fă­şura cu zel apos­tolic minis­terul vostru în mij­locul iubitei popu­la­ţii din România.

Ioan Paul al II-lea, Discursuri şi omilii cu ocazia vizitei în România: 7-9 mai 1999
© Copyright 2009 – Edi­tura Presa Bună
Bd. Ştefan cel Mare, 26
RO-700064-Iaşi
Tel.+ fax: 0232/211527
E-mail: editor@ercis.ro
www.ercis.ro

Scroll to Top