Vatican Saints

Au spus despre el

Ioan Paul al II-lea:

De la Papa Ioan, rămâne în amintirea tuturor imaginea unui chip zâmbitor și a două brațe larg deschise către lumea întreagă. Câte persoane nu au rămas oare cucerite de simplitatea sa sufletească, îngemănată cu o vastă experiență în ceea ce privește oamenii și lucrurile! Noutatea pe care el a adus-o nu privea atât doctrina, cât, mai degrabă, modul de a o prezenta; era nou stilul de a vorbi și de a acționa, era ceva nou valul de simpatie cu care el și-i apropia pe oamenii simpli și pe cei puternici ai lumii.

 Benedict al XVI-lea:

Papa Ioan a prezentat credința în Cristos și apartenența la Biserică, mamă și învățătoare, drept garanție a unei fecunde mărturii creștine în lume. Astfel, în puternicele confruntări din timpul său, Papa a fost un om și un păstor al păcii, care a știut să deschidă în Orient și în Occident orizonturi neașteptate de fraternitate între creștini și de dialog cu toți.

Papa Francisc:

Ioan al XXIII-lea este, oarecum, imaginea „preotului de țară”, a preotului care ține la fiecare credincios al său, și asta a făcut și ca episcop și ca nunțiu. Câte mărturii de botezuri false a dat în Turcia în favoarea evreilor! Este un curajos, un preot de țară bun, cu un mare, foarte mare simț al umorului și de o mare sfințenie. Când era nunţiu, unii nu prea îl agreau în Vatican, şi când sosea pentru a aduce sau a cere ceva, în unele birouri îl lăsau să aştepte. Nu s-a plâns niciodată: se ruga rozariul, breviarul. Un blând, un umil, unul care se îngrijea de săraci. (…) Apoi, în privința Conciliului: este un om docil la glasul lui Dumnezeu, pentru că ideea i-a venit de la Duhul Sfânt. Cred că nu s-a gândit la consecinţe: a simţit să facă un conciliu şi l-a făcut. Un om care se lăsa călăuzit de Domnul.